Blogg

8. aug, 2022

Att träna din hund så att den i olika miljöer kan hålla sig lugn och passiv är något av det viktigaste du bör göra!!! Vi människor lever på ett så annorlunda sätt än vad som är naturligt för hundarna, vilket oavsiktligt sätter en hel del krav på hur dom ska föra sig i denna miljö. Många hundar klarar av det utan på problem och andra har det mer kämpigt. Här är det ni hundägare som ska kunna guida era hundar och lära in en mer tydlig av-knapp. Allt för ofta fokuserar och omedvetet belönar dagens hundägare en exalterad/stressad sinnesstämning. Detta vill jag lyfta fram och få fler hundägare att se, så att dom kan leda sin hundar genom livet på ett mer balanserat sätt!

Nu under sommaren har många ägare hört av sig till mig med problem om att hunden har svårt att vara lugn vid restaurangbesök, picknickar eller när det kommer hem gäster. Då skälls och gläfs det, hunden får en massa myror i brallorna, hundägarna blir stressade och det som skulle blivit en härlig stund blev allt annat än det!

 

Så istället för att hoppas på det bästa kommer här 8 tips på hur du kan träna din hund till att vara passiv:

 

  1. Börja inomhus! Välj en tydlig plats för din hund, förslagsvis en hundbädd eller filt. Har du en valp eller hund som är orolig när du är långt ifrån börjar du med att ha platsen nära dig. Sätt ett koppel på hunden och led den till den anvisade platsen. Beröm lugnt när den har 4 tassar på platsen.
  2. Håll koll på sinnesstämningen – att vara lugn är det som ska löna sig. Har din hund svårt för att vara kvar på platsen så kräv inte att den ska vara kvar så länge men tänk på att det är DU som ska bjuda ut hunden.
  3. Det kommer krävas en hel del upprepning här och därav kopplet. Det tar bort eventuellt irritation och frustration från oss. Ju mindre vi använder oss av talet här, desto mer kan vi tydligt visa med kroppen och rätt sinnesstämning i oss vad hunden ska göra.
  4. Öva den tiden på dygnet som er hund naturligt sett är trött. Den ska vara rastad, mätt och nöjd – då har vi bäst förutsättningar att lyckas.
  5. När hunden har förstått att den ska vara kvar på den anvisade platsen, först då lägger vi till det momentet att vi människor rör på oss men hunden ska vara kvar. Det kan tex vara det faktum att du går från soffan ut till köket för att hämta ett glas vatten medan hunden ska vara kvar.
  6. Därefter testar vi att öka avståndet till hunden. Från att den har varit precis bredvid oss till att flytta ut den anvisade platsen någon meter eller två. 
  7. Blir det fel för många gånger i rad ta då ett eller ett par steg tillbaka. Hunden kommer alltid visa er vad som funkar och inte. Lita även på er magkänsla! Är det faktiskt så att hunden blir orolig och har svårt att ligga kvar av den anledningen eller har du en hund som gillar att testa gränser. Anpassa ditt sätt att hantera situationen utefter det.
  8. Först när hunden klarat av dessa steg, då tar vi med oss övningen ut! Börja i en omgivning med få distraktioner. Ta med dig en filt till vovven och gör övningen precis så som du gör den hemma. Tänk på att när det är en svårare miljö måste vi förenkla förutsättningarna för hunden att lyckas. Det kan vara det faktum att vi är nära hunden eller att vi gör övningen under en kort stund. Gör sedan övningen i svårare och svårare miljöer.

 

Lycka till med träningen!

//Sanne

 

Ett hundliv i balans.

20. mar, 2020

Vad innebär krav? Och när vägleder man egentligen sin hund?

Både kravet och vägledningen kräver empati, förståelse och en skopa kärlek. Detta är bara en liten del i er kommunikation tillsammans och handlar absolut inte om makt från människans sida.

Först och främst, ta dig en funderare på vad det är för individ du har som familjemedlem. Många gånger projicerar vi människor våra egna känslor på hunden som denna då reflekterar – så var ÄRLIG! Utmana dig själv, vem är min hund på riktigt?

Våra hundar är smarta, oj jösses så smarta de är! Vi alla vet ju vad ”ett par hundögon” betyder och det är ju enbart för att hunden själv har räknat ut att ser jag ut på det här sättet så smälter människans hjärta och jag får det jag ville ha. Men glöm inte heller det faktum att hundarna också räknar ut att om jag spelar tuff så backar människor/hundar eller ser jag väldigt ynklig ut så slipper jag göra det matte och husse sa.

För att göra det lite krångligare så är ju våra hundar inte bara det ena eller det andra. I den ena situationen kan vi ha en tuffing som älskar att utmanas medan i den andra stunden har den tappat självförtroendet och något är den övermäktig.

Här hemma har jag en självsäker dam. Jag ställer krav på henne som jag vet att hon klarar av, jag berömmer men pjoskar inte. Med henne kan jag vara väldigt tydlig och rak för jag vet att hon kan ta min direkthet. Jag har också en kille här hemma som ligger mer åt det nervösa och lättängsliga hållet. Honom vägleder jag mest, bygger upp. Med honom pjoskar jag, är lättsam och väldigt lekfull. Här är dock väldigt viktigt att man har öppna ögon och litar på sin intuition. Du ska inte fastna i det byggande och pjoskande stadiet för länge – någonstans på vägen har ju hunden byggt upp sig och börjar klara av situationerna den utsätts för. Allt som oftast är det vi människor som är allt för sena på det hela.

Ett Hundliv i Balans

//Sanne

Ps. Vill du veta mer om krav och vägledning? Häng med på vår kurs i Naturligt Ledarskap Steg 1

31. jan, 2020

DEN FRÅGANDE HUNDEN

Jag fick för en tid sedan en reaktion på min mening ”Det du vill ha är en frågande hund”. Den här personens slutsats av den meningen var att hunden då agerar som en slav och att individen då inte kan/får göra några egna beslut. Jag blev upprörd till en början men lyckades sen neutralisera mig och kunde glädja mig åt att mina vyer vidgats. Det som var en självklar betydelse för mig sågs ur ett annat ljus för någon annan. Jag fick en anledning att förbättra mig själv och hur jag uttrycker mig – så tack!

Så, vad menar jag då med en frågande hund? Vi människor frågar varandra hela tiden och då menar jag inte ”Hur mår du idag”. Vi frågar om ett visst beteende är okej för stunden. Tex om du är gäst hos någon ”Är det okej om jag tar ett glas vatten”. Vi vet redan från början att detta är okej, men frågan är ett resultat av ömsesidig respekt och vänskaplighet. Inom familjen och sina närmsta relationer kan frågan om ett visst beteende ta sig i uttryck som ”Är det okej om jag lägger mig hos dig?” Detta är inte ett resultat av att agera som slav, utan kommer från en plats av kärlek. Jag frågar dig av kärlek, jag respekterar ditt svar oavsett vad det blir.

Hur kan detta då se ut med din hund? Ligger hunden och sover i sin säng går jag ju inte dit och stör den. Lika lite vill jag att mina hundar ska störa mig när jag ligger och sover. Ömsesidig respekt. Frågar jag min hund om den vill komma och mysa och jag blir nekad så är det helt okej. Vill min hund komma och mysa med mig men jag inte kan eller vill just då, vill jag ju att mitt nekande ska kännas helt okej.

Alla hundar har olika förutsättningar, så för individer som i sig är lite mer burdusa kan det vara en större utmaning att lära hunden att börja fråga i vissa situationer. När du övat upp denna färdighet får du en mycket trevligare hund både i interaktion med människor men även andra hundar. Du får en hund som automatiskt blir lyhörd och öppnare för energier och intentioner, som förstår att allt inte handlar om sig själv. Detta minskar risken för missförstånd och konflikter då din hund inte agerar ångvält och med ett ”jag SKA” tänk. Den här färdigheten kan vi människor också öva på, så fokusera nu inte bara på din hund 😉

OBS! Självklart menar jag inte att din hund ska fråga dig om allt. Då tar du istället rollen som curlingförälder och sätter hunden i en sits med noll individuell utvecklingsförmåga.

 

//Sanne

Ett hundliv i balans

31. jan, 2020

🔅Ta det jobbiga jobbet ifrån din hund🔅

Det är precis det som ledarskap handlar om. Hundar har helt andra intentioner i livet än vad vi har. Medan vi siktar in oss på mål som karriär, familj, lära känna oss själva, meningen med livet osv har hundarna en helt annan agenda. Vem av oss styr skutan? Vem står för skydd & vägledning? Vem värnar om flockens bästa?💖
Våra hundar ger oss dagligen TYDLIGA signaler på vad just dom behöver för guidning igenom livet. Lär vi oss inte att lyssna på de signalerna, ja då har ju hunden inget annat val än att ta tjuren vid hornen och styra upp situationerna🐂
Med största sannolikhet kommer detta försätta oss hundägare i obekväma situationer. Vad gör vi då? Jo skyller på hunden 🤏🏼Bryter vi ner det och ser det för vad det är, så skäller vi alltså på hunden när den försätter OSS i en obekväm situation🤦🏽‍♀️

Många kan känna sig motsträviga i det här med att ta ledarrollen i relationen till sin hund. Det är inte sällan folk föreställer sig att det innebär ett strikt och militäriskt sätt att vara, att man ska vara dominant och mer av en auktoritär👮🏼‍♂️Det är ju absolut INTE det som det handlar om! Du ska step it up i din relation till din hund, värna om den utifrån det sätt som just din hund behöver. Tar du på dig ansvaret att skydda flocken och vägleda i kluriga situationer – ja då har du ju förtjänat din ledarplats PLUS att du har gett din hund semester!😌 Du låter hunden slippa ta det ansvar det kräver, låter den slippa ta de svåra besluten. Du låter din hund vara bekymmersfri, tillitsfull, tramsig, flamsig och full av ovillkorlig kärlek!🤪🥰

Ledarskapsrollen är ingen färdig mall du ska passa in i. Den rollen är högst personlig och varierar från ekipage till ekipage. Är du nyfiken på vad ett ledarskap skulle innebära för just dig och din hunds relation? Tveka in att höra av dig för en privat konsultation eller gå vår eftertraktade Ledarskapskurs!

 

//Sanne

Ett hundliv i balans

31. jan, 2020

Det dåligt samvetet

Det dåliga samvetet kommer gärna fram när saker inte blir som vi tänkte det, eller som vi läst att det borde vara📰 Vi har dåligt samvete för att vi inte gått tillräckligt många promenader med hunden, inte lekt med den lika mycket som vi borde, inte gått den där roliga kursen som vi hade tänkt, inte motionerat hunden som vi ville.

Det är så lätt att fastna i negativa tankar och bara fokusera på vad vi inte gör för hunden. Sluta med det!🖐🏼

Livet flödar. Det står aldrig still och stagnerar aldrig, även om vi många gånger hade velat stanna tiden och hålla fast vid ögonblicket. Det är liksom meningen att det ska fortsätta, att det inte ska vara som det alltid har varit.

Många av mina kunder som skaffar barn👶🏼får också ett väldigt dåligt samvete. Nu får ju hunden inte alls lika mycket uppmärksamhet som innan, inte lika långa promenader eller lika mycket bus. Men jag lovar er, det är helt okej! Tänk på en vargflock. Inte går resterande flockmedlemmar och surar för att alfaparet skaffat valpar och tempot i flocken drastiskt dragits ner. De accepterar situationen. Och inte går alfaparet och har dåligt samvete och funderar på om resterande medlemmar har det tråkigt🤔

Såklart kan vi inte helt jämföra oss med en vild levande flock. Det jag vill komma fram till är att våra hundar är vår egen reflektion. Om vi går och dras med ett dåligt samvete, vad har hunden då för grund för att få en harmonisk och balanserad dag?

Se på det drastiskt – du köpte din hund för dyra pengar, ser till så att den sover mjukt och varmt, serverar den mat varje dag, ger den manikyr & pedikyr, ser till så den har varma kläder, leker spännande lekar, ger den drösar med kärlek osv. Ni fattar.💡

Men oavsett hur mycket vi gör känner vi ju att vi ändå kunnat göra mer, gått fler kurser, skaffat fler hundkompisar. Vi lever just nu i ett samhälle där det normaliserats att vara överallt hela tiden. Ha oändligt med energi, alltid vara glad och också dela med sig av sin perfekta vardag på sociala medier. Det är sån stress! Livet ser ju inte ut så, så snälla tagga ner på kraven på er själva. Ni gör inte någon en tjänst genom att fortsätta på det sättet, SPECIELLT inte era hundar.

Så länge ni är tillfreds och hittar RÄTT anledning till varför ni gör vissa saker för era hundar, kommer dom vara hur lyckliga som helst.

Vad menar jag då med ”rätt” anledning? Gör inte saker med hunden med en grund som baseras på ditt dåliga samvete, eller att samhället just nu säger att du ska aktivera, aktivera, aktivera. Lek med hunden för att DU vill leka, gå en långpromenad med hunden för att DU vill gå en långpromenad, gå en hundkurs för att DU vill gå en kurs. När du är i rätt sinnesstämning kommer du och din hund få ut så mycket mer av den tid ni spenderar tillsammans. Tänk på kvalitet istället för kvantitet. Om du inte är närvarande i stunden så spelar det ju ändå ingen roll för din hund💚

 

//Sanne

Ett hundliv i balans